Espanja vastaan muut…
2017 EM-kisat loistavat poissaoloillaan:
Danilo Gallinari, Andrea Bargnani, Alessandro Gentile, Nicolas Batum, Rudy Gobert, Fabien Causeur, Tony Parker, Rudy Fernandez, Serge Ibaka, Nikola Mirotic, Sergio Llull, Jose Calderon, Nikola Jokic, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica, Milos Teodosic, Nicola Kalinic, Maxi Kleber, Paul Zipser, Ivica Zubac, Ante Zizic, Jan Vesely, Kyrylo Fesenko, Sergey Karasev, Mario Hezonja, Miro Bilan, Paulius Jankunas, Domantas Sabonis, Tyler Dorsey, Ömer Asik, Enes Kanter, Ondrej Balvin, Marcin Gortat, Alex Len, Zoran Dragic sekä Giannis Antetokounmpo.
Kaikki yllä olevat ovat joko NBA- tai Euroliiga –tason pelaajia. Kaikki.
Joku voisi ajatella, että Eurobasket –turnauksella on vähemmän merkitystä nykyisin: Hyvällä EM-sijoituksella ei enää pysty selviytymään suoraan MM-kisoihin. Uusi – paljon kritisoitu – MM-karsintajärjestelmä tuli tilalle.
Osa poissaolijoista jäi sivuun oman tahtonsa tai sopimussyyn takia, valitettavan suuri osa on loukkaantuneita ja muutaman seurajoukkue kehotti olemaan turnauksesta poissa. MM-karsintoihin ei juurikaan nämä herrat voi vaikuttaa: Jos pelaat NBA:ssa tai Euroliigassa (ellei seura erikseen myönnä lupaa), et osallistu karsintoihin.
Jokaisella suurmaalla on tähtiä sivussa. Espanjallakin neljä (Ibaka ja Mirotic eivät voi samassa turnauksessa pelata) korkealuokkaista tekijää joutuu jättää turnauksen väliin. Mutta Espanja on ainoa maajoukkue jonka nimi ei ole ”Team USA”, joka ei liikaa tällaisesta heikkene.
Kuten aiemmin jo spekuloitiin, A-lohko on äärimmäisen tasokas. Ranska ja Slovenia ovat molemmat kisojen viiden parhaan joukkueen joukossa.
A-lohkon loppujärjestys:
Ranska
Slovenia
Suomi
Kreikka
Islanti
Puola
B-lohko on vuorostaan äärimmäisen tasainen. Oletettavaa on, että paljon otteluita menee ristiin.
Yksi joukkue on kuitenkin ylitse muiden: Euroopan pitkäaikaisimman koripallohistorian omaava Liettua. Mantas Kalnietis määrää jälleen Lietuvosin tahtia, kun etulinjalla löytyy valtava määrä tehokkuutta Jonas Maciulis – Edgaras Ulanovas – Mindaugas Kuzminskas – Donatas Motiejunas – Jonas Valanciunas –rykelmästä.
Israel, Italia ja Saksa taistelevat lohkon kakkospaikasta. MM-kisoissa Susijengiä ryöpyttänyt kaksikko Lior Eliyahu – Omri Casspi ovat molemmat mukana ja tuovat valtavasti urheilullisuutta, ulottuvuutta ja – ennen kaikkea – taitoa Israelin laidoille.
Italialla Marco Belinelli osoittaa näissä karkeloissa aina parastaan ja Euroliiga –mestaruuteen kautensa päättänyt Gigi Datome tuottaa niin ikään staattisistakin hyökkäyksistäkin laadukkaan korintekopaikan.
Saksa vuorostaan sai mukaansa Dennis Schröderin, Daniel Theisin, Robin Benzingin ja temperamenttisen nuorukaisen Isaiah Hartensteinin.
Georgialtakin löytyy Tornike Shengelian vierelle kokeneet Manuchar Markoishvili, Gieorgi Shermadini ja NBA-mestari Zaza Pachulia. Ukrainallakin on laittaa parketille kovia pelimiehiä, kuten Igor Zaytsev ja Artem Pustovyi, mutta rosteri on lopulta tämän lohkon heikoin.
Liettualla on kaikki mahdollisuudet edetä pitkälle, mutta B-lohkon muilta joukkueilta puuttuu pelintekijä, joka rytmittää peliä. Dennis Schröder on loistava, energiaa tuova pelaaja, mutta samalla aivan liian altis tekemään vääriä valintoja väärillä hetkillä.
B-lohkon järjestys:
Liettua
Israel
Italia
Saksa
Georgia
Ukraina
Espanjan lohkossa (C) vaikuttavat jatkopaikat aika selviltä. Pau ja Marc Gasolilla Espanja rymistelee lohkovoittoon. Kenelläkään ei ole tähän kaksikkoon tässä lohkossa mitään vastausta. Sen lisäksi Ricky Rubio ja Sergio Rodriguez varmistavat, että pallo menee oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Alkusarjan lopuksi Espanjan plusmiinustilasto voi näyttää aika hävyttömiä lukemia.
Kroatia ja Tshekki taistelevat lohkon kakkossijasta, kun taas Montenegron pitäisi Tyrese Ricen ja Nikola Vucevicin johtamana hoitaa itsensä neljäntenä jatkoon.
Kroatian etulinja on äärettömän laadukas (Dario Saric, Dragan Bender, Bojan Bogdanovic) laadukas. Etenkin Bogdanovic on EM-tasolla lähestulkoon jokaista joukkuetta vastaan täysin pitelemätön: Liian nopea ja hyvin heittävä pelaaja vastustajan isoille ja aivan liian vahva vastustajan laitureille.
Riittävän laadukas peliä johtava takamies kuitenkin puuttuu myös Kroatialta. Roko Ukic – Marko Popovic –kombo ei vaan tällä tasolla vie riittävän pitkälle.
Tshekki on kuin Kroatian vastakohta: Takakentältä löytyy yksi kisojen parhaista peliä rakentavista takamiehistä Tomas Satoranskysta. Mutta kun Vesely on poissa, Tshekillä ei ole riittävästi pelaajia päättämään näitä hyökkäyksiä.
Unkarilta Adam Hangan täytyy tehdä vähintään 40 pistettä ottelua kohden riittävillä prosenteilla taistellakseen jatkopaikasta. Romanian rosterista löytyy Nandor Kuti ja Alexandru Olah. En tiedä, ketä nämä herrat ovat, mutta tuskin he tai muutkaan Romanian miehet hoitavat tätä ryhmää jatkoon.
C-lohkon järjestys:
Espanja
Kroatia
Tshekki
Montenegro
Unkari
Romania
Väkisinkin yhdessä tai parissa lohkossa nähdään yllätyksiä, mutta ennakkoon D-lohkokin vaikuttaa aika selvältä.
Serbialla on valtavasti poissaolijoita, mutta marssinee lohkovoittoon: Stefan Jovic – Bogdan Bogdanovic – Nemanja Nedovic – Branko Lazic – Boban Marjanovic on viisikko, jota yksikään muu maa tässä lohkossa ei pysty puolustamaan.
Turkkikin saa kiitettävän hyökkäysviisikon parketille: Dogus Balbay – Sinan Güler– Furkan Korkmaz – Cedi Osman – Furkan Aldemir. Koko ei välttämättä riitä takakentällä puolustamaan riittävän laadukkaasti, mutta tulivoimaa löytyy riittävästi, vaikka kaikki kovimmat skoraajat eivät olisikaan kentällä samanaikaisesti.
Cedi Osman ja Furkan Korkmazin heittoharhautus (parhaimpia heittoharhautuksia lajihistoriassa) tekevät Turkista erittäin mielenkiintoisen joukkueen.
Turkin kanssa lohkon kakkospaikasta taistelee rakas itänaapurimme Venäjä. Alexey Shved – Vitaly Fridzon – Nikita Kurbanov – Andrey Vorontsevich – Timofey Mozgov on puolustuksellisesti todella inhottava kokonsa ja liikkuvuutensa ansiosta. Sen lisäksi hyökkäyspäässä löytyy karmean fyysisen ylivoiman lisäksi riittävästi heittovoimaa.
Latvia hoitaa itsensä jatkoon Janis Strelnieksin, Davis Bertansin ja eritoten supertähti Kristaps Porzingisin johdolla. Porzingis on kuitenkin harvoja eurooppalaisia, joka ei ole sama pelaaja kansainvälisillä parketeilla kuin NBA:ssa. Kristaps tarvitsee tilaa. FIBA-säännöt ja hiukan hitaammat heittäjät mahdollistavat laadukkaamman korisuojelun.
Iso-Britannian takamieskaksikko Andrew Lawrence – Luke Nelson pystyvät laituri Dan Clarkin ja sentterien Eric Boatengin – Gabe Olasenin kanssa ajoittain kiusaamana vastustajia, mutta yksi voitto olisi jo merkittävä saavutus tälle ryhmälle.
Beligalla vuorostaan Jonathan Tabu sekä Maxime De Zeeuw johtavat toivotonta taistelua jatkopaikan eteen.
D-lohko lopulta:
Serbia
Venäjä
Turkki
Latvia
Belgia
Iso-Britannia
Espanjalla on yksinkertaisesti kisojen paras joukkue. Ainoa, joka edes teoriassa voi Espanjan kaataa on Liettua. Mutta se vaatii Liettualta aivan nappisuoritusta ja Espanjalta hyvin heikkoa 40 minuuttista.
Liettuan ohella himmeimmistä mitaleista taistelee Serbia, Ranska, Slovenia ja mahdollisesti Venäjä ja Turkki.
Lopullista järjestystä on aina vaikea arvioida, kun keskinäiset pelit saattavat pilata arvauksen mahdollisuudet. Mutta jos ei ottelut mene ristiin, niin:
KULTAA: Espanja
HOPEAA: Liettua
PRONSSIA: Slovenia
NELJÄS: Serbia
Turnauksen MVP: Pau Gasol (taas…)
Kristian Palotie
Katso koripalloselostaja Kristian Palotien ja koripalloanalyytikko Mika Honkasalon kattavat ennakkoanalyysit koripallon EM-kisoista Sportti TV:ssä tästä.
- Sasu Salin kuumana EuroCupissa
- Lauri Markkaselle 26 pinnaa kärkijoukkuetta vastaan
- Anniina Äijänen uskoo Susiladiesin menestykseen
- Lauri Markkanen nakutti 21 pistettä Utah Jazzin voitossa
- Edon Maxhuni tuuletteli voittoa ennen joulua
- Lauri Markkanen liekeissä Utah Jazzin voitossa
- Elina Aarnisalon ja Elsa Lemmilän seurat voittoputkessa NCAA:ssa
- Federiko Federiko heitti yliopistouransa kärkilukemat
- Elias Valtonen odottaa kotikisoja vesi kielellä
- Awak Kuier ja Sara Bejedi huippuiskussa